Hoe bereid je een niet-leesrijp kind optimaal voor op leren lezen? Door het met klanken en vormen te laten spelen. Een letterteken staat immers voor een klank én heeft een vorm.

Klank- en vormspel bevat een grote hoeveelheid klank- en vormspelen. Een klankspel is bijvoorbeeld het hakken – in het begin van woorden als ‘fiets-bel’, tegen het eind van zinnen als ‘De vlag wappert door de wind’. Ook zijn er rijmpjes als ‘Kleine katjes kunnen klimmen en krijgen kokoskoekjes’. En zo meer. Twee voorbeelden van vormspelen zijn het overtrekken en uitknippen van figuren en het zoeken naar identieke figuren op een speelblad.

Klank- en vormspel en het bijbehorende speelboek geven het kind een optimale start om een goede en gretige lezer te worden! Dat kan bij elke leesmethode, maar de voorbereiding is maximaal bij de leeslijn Zo ontdek ik het lezen! omdat ze beide zijn gebaseerd op het ontwikkelingspsychologische onderzoek van Ewald Vervaet.

Germa van Dijk-den Hoed is groepsleerkracht van groep 3-4. Met de kennis van de cursus Zo ontdek ik het lezen! heeft ze een handleiding voor een moeilijk lezende leerling gemaakt en allerlei oefeningen om de voorwaarden voor het leren lezen te stimuleren. Het materiaal dat zij destijds heeft ontwikkeld, vormt de basis voor de handleiding Klank- en vormspel en het bijbehorende Speelboek.

Dr. Ewald Vervaet geeft in Nederland in belangrijke mate de toon aan op het gebied van de ontwikkelingspsychologie van kinderen tussen nul en acht jaar. Hij schreef Zo ontdek ik het lezen! en verder onder meer Groeienderwijs; psychologie van 0 tot 3 jaar en Naar school; psychologie van 3 tot 8 jaar.

Handleiding klank- en vormspel

Handleiding klank- en vormspel

978-9078440-76-5
€45,00
Prijs is excl. btw en excl. portokosten
 
Voorraadop voorraad